Valverde wint Waalse Pijl

De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) heeft de Waalse Pijl gewonnen. In een vliegensvlugge editie haalde hij het op de Muur van Hoei voor de Ier Daniel Martin (Garmin) en de Pool Michael Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step). Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) was eerste Belg op de zesde plaats. Topfavoriet Philippe Gilbert was niet goed genoeg en finishte als 10e.

Het peloton moest drie keer over de steile Muur van Hoei. Het schrikte de aanvallers niet af. De drie vroege vluchters waren onze landgenoot Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen), de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin) en de Australiër Jonathan Clarke (UnitedHealth). De voorsprong van de leiders bedroeg nooit meer dan 8 minuten. Veel gebeurde er niet. Het opmerkelijkste wapenfeit was een politiemotor die een veld in reed.

Voorin moest Clarke lossen bij Van Hecke en Navardauskas. Het peloton hield de leiders wel binnen handbereik. Uiteindelijk werden de vroege vluchters op 12 kilometer van de streep gegrepen. Dan was het al duidelijk dat Andy Schleck de Waalse Pijl niet zou winnen. De Luxemburger moest al snel passen. De jonge Tim Wellens was bedrijvig in de slotfase. De 22-jarige Limburger van Lotto-Belisol probeerde verschillende keren weg te geraken, maar hij kreeg nooit een vrijgeleide.

De beslissing zou zoals verwacht vallen op de Muur van Hoei. Het Russiche Katjoesja van Joaquim Rodriguez en ex-winnaar Moreno zette zich op kop in de sprint naar de voet van de Muur. Gilbert zat te ver en kon geen rol van betekenis spelen. Jelle Vanendert zat wel goed gepositioneerd, maar ook hij kon niet antwoorden op de versnelling van Valverde. Het is de 8e overwinning van het seizoen voor de Spanjaard.

1) Valverde (Spa/MOV)    

2) D. Martin (Ier/GAR)             

3) Kwiatkowski (Pol/OPQS)    

4) Mollema (Ned/BEL)             

5) Slagter (Ned/GAR)               

6) Vanendert (Bel/LOT)

7) Albasini (Zwi/OGE)

8) Kreuziger (Tsj/TCS)

9) Moreno (Spa/KAT)

10) Gilbert (Bel/BMC)