Gilbert wint derde Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer de Amstel Gold Race gewonnen. Onze landgenoot ging er op de laatste beklimming van de Cauberg alleen vandoor en hield stand tot op de meet. Jelle Vanendert werd knap tweede, voor Simon Gerrans.

Al vroeg in de koers vormde zich een kopgroep van tien renners, met daarin twee Belgen: Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) en James Vanlandschoot (Wanty-Groupe Robert). Zij fietsten een voorsprong van ongeveer vijftien minuten bij mekaar.

Beresterke Van Avermaet

Het peloton begon de kloof met de leiders te dichten, maar voor Thomas Voeckler ging het allemaal niet snel genoeg, waarna de Fransman besloot in de tegenaanval te gaan. Fuglsang, Weening, Stybar en Voeckler en onze landgenoten Tim Wellens en Greg Van Avermaet volgden in zijn zog. Even later sloten ook nog Björn Leukemans, Kolobnev en Martens aan. Voorin bleven er van de vroege vluchters enkel Riblon en Van Hecke over.

Ondanks een aanval van een alweer beresterke Van Avermaet, kwam er op zeven kilometer van de streep een algemene hergroepering en werd de Cauberg dus weer de scherprechter. Samuel Sanchez plaveide de weg voor kopman Gilbert, die nadien overnam en iedereen het nakijken gaf. Net als op het WK in 2012 hield hij knap stand tot aan de finish. Jelle Vanendert glipte bij de achtervolgers weg naar de tweede plaats, Simon Gerrans werd derde. Voor Gilbert is het na 2010 en 2011 al de derde zege in de Amstel Gold Race.