UEFA brengt hulde aan match uit WOI

De Europese voetbalbond UEFA gaat op 17 december de 100e verjaardag van het kerstbestand 1914 in Ieper herdenken. In de eerste winter van de Eerste Wereldoorlog legden soldaten die dag de wapens neer om voetbal te spelen in niemandsland. Het is dit jaar 100 geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon.

UEFA-voorzitter Platini heeft de staatshoofden en regeringsleiders van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd om deze opmerkelijke gebeurtenis te komen vieren in Ieper en in Komen-Waasten, de plaats waar de wedstrijd werd gespeeld. Ook de voorzitters van de voetbalbonden zullen worden uitgenodigd. Platini zal in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal een toespraak houden. Er zal ook een filmpje van de voetbalwedstrijd getoond worden.

“Deze herdenkingsceremonie bewijst hulde aan de soldaten die een eeuw geleden hun menselijkheid toonden door samen voetbal te spelen” aldus Platini. “Hierbij openden ze een belangrijk hoofdstuk in de totstandbrenging van de Europese eenheid. De gebeurtenis is een voorbeeld voor onze jongeren van vandaag.” De UEFA wil ook een monument oprichten op de plaats waar de voetbalwedstrijd werd gespeeld.