Cancellara wint Vlaanderens mooiste

De Zwitser Fabian Cancellara (Trek) heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Hij klopte drie Belgen in de sprint: Greg Van Avermaet (BMC) werd tweede, Sep Vanmarcke (Belkin) derde en Stijn Vandenbergh (OPQS) eindigde vierde. Tom Boonen kwam er in de finale niet aan te pas en werd zevende. Cancellara wint Vlaanderens Mooiste voor de derde keer, na zeges in 2010 en 2013.

Na 259,8 kilometer, 17 hellingen en enkele pittige kasseizones kwam Cancellara (33) als eerste over de meet in Oudenaarde. Op iets meer dan 30 kilometer van de meet lieten Van Avermaet en Vandenbergh de uitgedunde kopgroep achter zich. Ze hielden stand op de Kruisberg, maar op de Oude Kwaremont ontbonden Cancellara en Vanmarcke hun duivels. Van Avermaet schudde op de Paterberg Vandenbergh van zich af. Elf kilometer voor de finish werd de BMC-renner echter gegrepen door de jagende Cancellara. Vanmarcke en Vandenbergh haakten hun wagentje aan. Met vier trokken ze naar Oudenaarde. Cancellara was het meest uitgekookt en won de sprint. Op de erelijst volgt de Zwitser zichzelf op.

Vlaanderens Mooiste werd ontsierd door verschillende valpartijen. Zo moest Johan Vansummeren (Garmin-Sharp) opgeven nadat hij bij het buitenrijden van Wielsbeke een vrouw, die op een middenberm stond, had aangereden. Ook Jürgen Roelandts, kopman bij Lotto-Belisol, werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij kwam met nog iets meer dan 120 kilometer te gaan ten val.

Top 10:

  1. Fabian Cancellara (ZWI) 
  2. Greg Van Avermaet (BEL)
  3. Sep Vanmarcke (BEL)
  4. Stijn Vandenbergh (BEL) 
  5. Alexander Kristoff (NOO)
  6. Niki Terpstra (NED) 
  7. Tom Boonen (BEL)
  8. Geraint Thomas (UK) 
  9. Björn Leukemans (BEL)
  10. Sebastian Langeveld (NED)