Voetballertjes van 8 al afgeschreven

Voetbalclubs onderwerpen spelers tegenwoordig aan allerlei analyses, zoals uitgebreide medische tests of botscans, om er op soms erg jonge leeftijd achter te komen of ze ooit het allerhoogste niveau kunnen behalen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Bij Zulte Waregem worden bij achtjarige spelertjes de wendbaarheid, het evenwicht, de snelheid en de vaardigheid tegen het licht gehouden. Wie hoog scoort, heeft het in zich een topsporter te worden. De rest wordt verteld dat hen geen grote carrière te wachten staat. KV Kortrijk bijvoorbeeld maakte twee jonge keepers onlangs duidelijk dat ze nooit het eerste elftal zouden halen omdat ze volgens de scan geen 1,85 meter zouden worden.

Ook RC Genk en Club Brugge doen meer en meer een beroep op botscans. "Wij verplichten ze wel niet te vertrekken als ze te klein zijn", zegt Roland Breugelmans van RC Genk, waar verschillende jeugdkeepers onlangs nog gescreend werden. "Ze mogen blijven als ze dat willen. Maar uiteindelijk snappen ze zelf wel dat de kans om door te groeien naar het eerste elftal voor hen zo goed als onbestaande wordt. Let op, het kan natuurlijk altijd. Copa van Lokeren is maar 1,81 meter".