Transferverbod voor FC Barcelona

FC Barcelona mag de komende twee transferperiodes geen nieuwe spelers aantrekken. Dat besliste de disciplinaire commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. Barcelona krijgt de straf wegens inbreuken bij transfers van minderjarige voetballers. De club moet daarnaast ook een boete van 370.000 euro betalen. Ook de Spaanse voetbalbond is betrokken bij de zaak en moet een boete van 410.000 euro betalen.

De FIFA ontdekte de inbreuken via het FIFA Transfer Matching System, een systeem dat alle internationale transfers in het profvoetbal onderzoekt. Barcelona en de Spaanse voetbalbond maakten tussen 2009 en 2013 verschillende fouten bij de transfer en eerste registratie van tien niet-Spaanse, minderjarige voetballers.

Een transfer met een minderjarige buitenlandse voetballer mag, maar moet voldoen aan enkel voorwaarden. Barcelona en de Spaanse bond leefden die voorwaarden niet altijd na en gingen daardoor in de fout.

De FIFA kiest voor een zware straf omdat "de ontwikkeling en gezondheid van jongeren voorrang moet krijgen op puur sportieve belangen". De bescherming van minderjarigen is onder andere een principe van een akkoord tussen de FIFA, UEFA en Europese Commissie.

De Wereldvoetbalbond benadrukt dat de club wel spelers kan verkopen: "Het transferverbod geldt alleen voor spelers die naar de club willen komen. Het is Barcelona wel toegstaan spelers van de hand te doen." Barcelona gaat wel in beroep tegen de beslissing van FIFA.