Borlées stoppen met 4x400 meter

Jonathan en Kevin Borlée stoppen met hun 4x400-meterproject, naar eigen zeggen "door een gebrek aan respect van de Waalse atletiekfederatie". Dat hebben ze bekendgemaakt op een persconferentie. 

De broers Kevin en Jonathan Borlée hebben beslist om uit de Belgische 4x400m-aflossingsploeg te stappen omdat ze een gebrek aan respect voelen van de Franstalige Atletiekliga LBFA, waarmee ze al een tijdlang in onmin leven. Vorige week beslisten de Borlée-broers nog in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die verwierp woensdag hun kortgeding tegen de Franstalige Atletiekliga LBFA.

Kortgeding tegen Atletiekliga

De 400 meter-lopers hadden een kortgeding ingediend omdat ze de kosten van hun trainer en vader Jacques Borlée voor het jaar 2013 terugbetaald wilden zien. Ze vroegen allebei 24.000 euro. De financiering van hun trainingskosten zou namelijk door het Waalse gewest voorzien zijn. Maar de LBFA vond dat Jacques Borlée als trainer van de 4x400 meter slechts een samenwerkingsakkoord had met de LBFA tot eind 2012 en er dus geen enkele basis was om kosten van 2013 terug te vragen.

Volgens de rechter kon de Borlée-familie niet bewijzen dat ze zonder de beloofde subsidies ernstig in hun vooruitgang belemmerd werden. Het hof vond de zaak niet hoogdringend en bovendien konden ze geen geschreven overeenkomst met de LBFA voorleggen. "Alleen omwille van een geschil met Jacques Borlée weigert de LBFA te betalen", vertelde Ludwig De Clercq, manager van de familie Borlée, vorige week. "De LBFA eiste destijds dat Jacques Borlée niemand anders dan de tweelingbroers zou trainen, dus zelfs niet zijn dochter Olivia."

"Wachten op letterlijke verklaring"

"We hebben het nieuws net vernomen", zegt Christian Maigret, technisch directeur van de LBFA. "We wisten niet dat ze vandaag een persconferentie gepland hadden. Het spreekt voor zich dat we niet uitgenodigd waren."

"We nemen akte van hun beslissing, maar we wachten op hun letterlijke verklaring vooraleer we zelf willen reageren. Daarbij mogen we zeker niet vergeten dat er nog een gerechtelijke procedure aan de gang is. Bovendien zijn we niet de enige betrokken partij in deze zaak. De 4x400m is een nationaal project en dus zijn ook de VAL (Vlaamse Atletiekliga, nvr), het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, red), Bloso en zijn Franstalige tegenhanger Adeps met deze zaak verbonden."