Peter Sagan wint de E3 Harelbeke

Peter Sagan (Cannondale) heeft de E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. De Slovaak haalde het in een sprint met vier voor Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) en Geraint Thomas (Sky). Onze landgenoot Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step) kwam als vierde over de streep. Het is de eerste overwinning voor Sagan in de E3 en hij lijkt klaar voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week zondag.

De traditionele vroege vlucht werd gekleurd door 5 renners, onder meer  onze landgenoot Laurens De Vreese zat erbij. De wedstrijd stond bol van de vele incidenten. Er waren talloze valpartijen en lekke banden. Zo moest Maarten Wynants (Belkin) opgeven na een zware val net voor de Taaienberg. De wedstrijd barste echt los op de Oude Kwaremont. Daar plaatste Geraint Thomas een versnelling. Niki Terpstra, winnaar van Dwars door Vlaanderen, en John Degenkolb gingen mee. Ze kwamen al snel aansluiten bij de koplopers, enkel Peter Sagan en Stijn Vandenberg konden de sprong naar voor nog maken. Op de Karnemelkbeekstraat plaatste Sagan een versnelling waardoor de vroege vluchters en Degenkolb moesten passen. Zo kregen we een kopgroep van vier man.

In de achtergrond maakte drievoudig winnaar Fabian Cancellara (Trek) indruk. Hij was achteruitgeslagen door een valpartij, maar kon opnieuw aansluiten bij de achtervolgende groep met onder andere ook Tom Boonen. De achterstand op de kop van de koers bedroeg zo’n 40 seconden. Op de Tiegemberg deed Cancellara een ultieme poging om nog bij de koplopers te geraken maar die was tevergeefs.

Voorin vielen ploegmaats Terpstra en Vandenberg om beurten aan, maar Sagan en Thomas zaten telkens snel op het wiel. Niemand van de vier raakte nog weg en het werd in sprint in Harelbeke. Stijn Vandenbergh ging als eerste aan met Thomas en Sagan in het wiel. De Slovaak kwam er goed uit een haalde het uiteindelijk voor Terpstra en Thomas. Vandenbergh finishte als vierde. In de sprint van de achtervolgers won Sep Vanmarcke de sprint voor de vijfde plaats. Met deze overwinning geeft Sagan aan dat hij klaar is voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week zondag.

Uitslag

1. Peter Sagan (Slvk/Cannondale)

2. Niki Terpstra (Ned/OPQS)   + 0"                   

3. Geraint Thomas (Gbr/Sky)   + 0"                   

4. Stijn Vandenbergh (Bel/OPQS)   + 0"

5. Sep Vanmarcke (Bel/Belkin)   +1'30"

6. Tony Gallopin (Fra/LTB)   + 1'30"

7. Borut Bozic (Slv/Astana)   + 1'40" 

8. Tyler Farrar (Am/Garmin)   + 1'40"

9. Fabian Cancellara (Zwi/Trek)   +1'40"

10. Gerg Van Avermaet (Bel/BMC)   +1'40"

11. Tom Boonen (Bel/OPQS)   +1'40"