Uefa Nations League vervangt interlands

De UEFA, de Europese voetbalbond, gaat het Europese interlandvoetbal grondig hertekenen. Vanaf 2018 vervangt een gloednieuwe landencompetitie, de Nations League, de traditionele vriendschappelijke oefenwedstrijden. Alle 54 federaties van de UEFA stemden op een congres in de Kazakse hoofdstad Astana in met het plan.

De nieuwe competitie verdeelt de Europese landen volgens de landencoëfficiënt  in vier divisies. De UEFA Nations League wordt verbonden met de EK-kwalificatiewedstrijden en er komt promotie en degradatie tussen de verschillende divisies.

"Grote stap voor de nationale ploegen"

Voor aanvang van het EK 2020 zal elke groep in vier poules van drie of vier teams verdeeld worden. Elk land speelt dan vier tot zes wedstrijden tussen september en november 2018. De final four competities met de vier winnaars uit groep A start in 2019, terwijl de play-offs voor het EK in maart 2020 gespeeld worden. Nationale ploegen spelen dus zowel om de titel/promotie/degradatie in de Nations League en zullen zich voor het EK trachten te plaatsen.  

"Dit is een grote stap voor nationale ploegen in Europa en we hopen dat de fans dit nieuwe format zullen steunen", aldus Wolfgang Niersbach, de voorzitter van het 'National Teams Competition Committee'.

Steven Martens, CEO van de Belgische voetbalbond, is één van de architecten van de nieuwe Nations League.