Terpstra wint Dwars door Vlaanderen

De Nederlander Niki Terpstra (Omega  Pharma-Quick Step) heeft de 69e editie van Dwars Door Vlaanderen gewonnen. Hij kwam alleen aan in Waregem na een solo van 30 kilometer. Voor Terpstra is het de tweede overwinning in Dwars door Vlaanderen. Hij won al eens in 2012.

Verschillende ploegen moesten speciale maatregelen nemen om op tijd aan de start te geraken. Door het bezoek van president Obama aan het Amerikaanse militaire kerkhof in Waregem werden verschillende toegangswegen afgesloten. Toch stonden alle renners op tijd klaar voor de start. 23 man koos voor de traditionele vroege vlucht. Op de Taaienberg, op 50 kilometer van de streep, testte Tom Boonen traditiegetrouw de benen. Boonen reed zijn eerste koers sinds het miskraam van zijn vriendin Lore.

30 kilometer voor het einde moesten de renners over de Paterberg. Daar ging Niki Terpstra, schaduwkopman bij de ploeg van Boonen, in de aanval. Hij bouwde al snel een mooie voorsprong uit. Devolder, Valverde, Sörensen gingen in de achtervolging. Steegmans ging mee om de vlucht van zijn ploegmaat te beschermen.

Maar Terpstra was sterk en liet de achtervolgers nooit terugkomen. Hij rondde een knappe solo af. In de spurt voor de tweede plaats haalde Tyler Farrar (Garmin) het voor Borut Bozic (Astana). Jens Debusschere (Loto-Belisol) werd eerste Belg op een zesde plaats, Tom Boonen eindigde 14e. Terpstra won eerder dit jaar al een etappe en het eindklassement in de Ronde van Qatar.