Sterke Noor Kristoff wint Primavera

Alexander Kristoff heeft een uitgeregende Milaan-Sanremo gewonnen. In een spurt van stervende zwanen haalde hij het in een sterk uitgedund pelotonnetje voor Cancellara en Swift. Een moegereden Cavendish miste zijn ultieme versnelling en werd vijfde, Topfavoriet Sagan finishte als tiende. Gilbert werd eerste Belg op de dertiende plaats.

Tjallingii, De Maar, Boem, Parrinello, Bono, Haas en Barta tekenden voor de traditionele vlucht. Hun voorsprong liep uit tot meer dan tien minuten, maar het peloton knabbelde stelselmatig minuten af van de voorsprong. In dat peloton was het vooral vooral Canondale in opdracht van Sagan dat kopwerk verrichte.

Nibali opent de debatten

Het regende pijpenstelen tussen Milaan en Sanremo, wat de koers ontzettend zwaar maakte. Op de Cipressa, het traditionele begin van de finale, zette Sagan opnieuw zijn mannetjes aan het werk. De uitdunning was compleet, maar topspurters als Cavendish, Greipel en Degenkolb bleven aanklampen.

Vincenzo Nibali ging wel zijn kans, maar bij het begin van de Poggio waaide de voormalige Giro-winnaar terug. In het peloton waren ook Van Avermaet en Gilbert attent mee. Voor Degenkolb zette een lekke band een streep door zijn winstkansen.

Sprint der stervende zwanen

Op de Poggio bleven de grote kanonnen lang zitten. Net voor de top ging Philippe Gilbert aan, maar het fel uitgedunde peloton zat snel in zijn wiel. Cavendish hing er nog steeds aan, terwijl Greipel de rol op de Poggio moest lossen. Sagan en Ciolek waren ook bij de les, net als Cancellara en Kristoff.

In de afdaling probeerden achtereenvolgens Nordhaug en Van Avermaet in nog afstand te nemen, maar zonder succes. Paolini reed zich uit de naad voor ploegmaat Kristoff, die bedankte met een ijzersterke spurt. Cancellara legde beslag op plaats twee, Swift werd derde. Een moegereden Cavendish miste zijn ultieme versnelling en werd vijfde, Topfavoriet Sagan finishte als tiende.

Uitslag:

 1. Alexander Kristoff (Noo/Katusha) de 294 km in 6u55:56

 2. Fabian Cancellara (Zwi/TRE)

 3. Ben Swift (GBr/SKY)

 4. Juan Jose Lobato (Spa/MOV)

 5. Mark Cavendish (GBr/OPQ)

 6. Sonny Colbrelli (Ita/BAR)

 7. Zdenek Stybar (Tsj/OPQ)

 8. Sacha Modolo (Ita/LAM)

 9. Gerald Ciolek (Dui/MTN)

 10. Peter Sagan (Slk/CAN)

...

13. Philippe Gilbert