Hofland wint, Meersman baalt

De Nederlander Moreno Hofland (Belkin) heeft de tweede etappe in de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. Hij haalde het in een massasprint voor de Duitser John Degenkolb (Giant-Shimano) en de Fransman Nacer Bouhanni (FDJ). Onze landgenoot Gianni Meerman viel op 10 kilometer van de finish en zag zo een mogelijke overwinning en een zekere leiderstrui aan zijn neus voorbij gaan.

In de tweede rit van de Koers naar de zon moesten de renners 205 kilometer afleggen tussen Rambouillet en Saint-Georges-sur-Baulche in de Bourgognestreek. De vroege vlucht van de dag bestond uit de Fransman Delaplace en de Let Saramotins. Ondertussen roerde het Belgische Omega Pharma-Quick Step, aangespoord door het nieuws dat Tom Boonen een eerste kindje verwacht, zich in het peloton. Gianni Meersman, tweede in het algemene klassement, sprokkelde in de twee tussensprinten telkens een extra bonus-seconde en hiermee stond hij virtueel aan de leiding.

Het peloton maakte zich op voor een massasprint, maar op 10 kilometer van de streep werd er een val gemeld. Gianni Meersman was het voornaamste slachtoffer en probeerde  met de hulp van de volgwagen en een ploegmaat terug te keren in het peloton. Vergeefse moeite want ondertussen werd de massasprint volop voorbereid. Tom Boonen moest de rol van Meersman overnemen, maar hij raakte nooit helemaal vooraan. Uiteindelijk was  de Nederlander Moreno Hofland sneller dan John Degenkolb, die gisteren ook al tweede werd. Gele trui en ritwinnaar van gisteren Bouhanni vervolledigde het podium.

Feest in het Belkin-kamp en ontgoocheling bij Omega Pharma-Quick Step en Gianni Meersman. Hij kon zich door de valpartij niet mengen in de massasprint en zag ook meteen de gele trui aan zich voorbij gaan. Meer zelf, hij kreeg er achteraf nog een zware tijdstraf bovenop. De wedstrijdjury smeerde Meersman nog 1 minuut en 10 seconden extra aan omdat hij teveel profiteerde achter het zog van de volgwagen en omdat hij een baanaflossing deed met een ploegmaat.