"Niet naar Brazilië als toeschouwer"

In een interview met fifa.com heeft Rode Duivel Daniel Van Buyten het over de kansen van België op het WK in Brazilië en de voetbalbeleving in ons land.

Volgens de 36-jarige verdediger van Bayern München heeft het Belgisch nationale elftal haar wederopleving te danken aan een goede generatie spelers, maar ook aan veranderingen bij de voetbalbond. “Het gaat er professioneler aan toe. Nu hebben we ook een volledig nieuw team van trainers en fysiotherapeuten”, verklaart Van Buyten. “De belangrijkste succesfactor is natuurlijk dat de jonge talenten in het buitenland gaan spelen. Voordien waren het ook goede spelers, maar enkel zo goed als de Belgische competitie.”

De Rode Duivels worden bekeken als een outsider voor het WK. Van Buyten blijft realistisch. “We maken een goede kans om onze groep te winnen. Maar het is ook twaalf jaar geleden dat België nog eens op een WK was. We mogen niet verwachten dat we makkelijk zullen doorstoten.”

De Rode Duivel, die ook aanwezig was op de laatste WK-eindronde in 2002, voelt dat de Belgische fans enthousiast zijn. “Enkele jaren geleden miste on land een hart en een ziel. Het voetbal leefde niet. Maar nu hebben we het hele land wakker geschud met ons voetbal. De Wereldbeker is het enige waarover gepraat wordt. Dat is leuk, maar het zorgt wel voor extra druk.”

Van Buyten beseft dat hij moet concurreren met veel spelers om een basisplaats te veroveren. “Ze zijn veel jonger, maar de coach weet hoe professioneel ik ben. Ik ga niet naar Brazilië als toeschouwer. Ik wil spelen.”