TV-rechten JPL naar Italiaanse MP & Silva

Na een ultieme vergadering van ruim zeven uur heeft de Pro League een akkoord bereikt om de verkoop van de televisierechten van de Jupiler Pro League. Die rechten gaan enigszins verrassend niet naar het Belgische Telenet, maar wel naar het Italiaanse bedrijf MP & Silva. Het nieuwe voetbalcontract gaat volgend seizoen van kracht en loopt tot 2020. Van de zestien eersteklasseteams stemde alleen Standard tegen.

Lierse, Gent, Kortrijk en KV Mechelen bleven zich samen met Standard lange tijd verzetten tegen de verkoop aan MP & Silva, maar terwijl zij na zeven uur overstag gingen, stemde Standard als enige definitief tegen. Zo krijgt MP & Silva van de Pro League de voorkeur op Telenet, dat een joint-venture wou opzetten en samen met de vereniging van eersteklasseclubs een nieuwe voetbalzender wou oprichten.

Doorverkoop aan televisiezenders

MP & Silva krijgt van de Pro League een "adviserende" rol en zal de beelden van de Belgische competitie binnenkort aanbieden aan zenders in binnen- en buitenland. "Op die manier blijven de pistes voor alle operatoren nog open, want zij zullen de komende maanden kunnen intekenen op de klassieke tenderprocedures", zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League. "Loten 1, 2 en 3 zullen over live-coverage gaan en zowel exclusief als niet-exclusief aangeboden worden. Voor Telenet en Belgacom is er dus nog geen man overboord. Zij kunnen straks gewoon bieden op de tenders, zoals drie jaar geleden het geval was."

70 miljoen euro per jaar

Eerder bevestigde MP & Silva al dat het de rechten niet voor eigen gebruik zou kopen, maar wel om ze te "commercialiseren in binnen- en buitenland". De Italianen maken zich sterk dat ze de beelden van onze vaderlandse competitie ook in het buitenland zou kunnen slijten, waardoor de opbrengst voor de teams uit de Jupiler Pro League zou stijgen.

"We krijgen zo ook wat meer kans op uitzendingen in het buitenland.", zegt Sneyers. "We zijn blij dat we op de expertise van de Italianen kunnen rekenen. Zij garanderen ons bovendien een minimumbedrag en zullen binnen de komende vijf werkdagen een eerste schijf van 5 miljoen euro storten." Het minimumbedrag waarvan sprake is niet bekend, maar naar verluidt hoopt de Pro League 70 miljoen euro per seizoen te vangen.

370 mljoen euro jaaromzet

MP & Silva is een Italiaans mediabedrijf met een jaaromzet van 370 miljoen euro. Het is op dit moment al eigenaar van meer dan 50 sportcontracten over de hele wereld. Via die rechten is het leverancier van meer dan 200 televisiezenders wereldwijd. Verwacht wordt dat MP & Silva ook de rechten van de Jupiler Pro League aan één of meerdere (Belgische) televisiezenders zal aanbieden. Zo is MP & Silva al rechtenhouder van de Duitse Bundesliga en de Engelse Premier League, rechten waarvoor Telenet al klant is bij het Italiaanse bedrijfv