Twitter steunt topless skiester

De Libanese alpineskiester Jackie Chamoun (22) is in het oog van een storm terechtgekomen in eigen land. De jonge vrouw is één van de twee Libanese atleten op de Winterspelen in Sotsji. Nu zijn er topless foto’s opgedoken van haar, die drie jaar geleden genomen werden voor een Oostenrijkse skikalender. Op de foto die voor de kalender gebruikt werd, is niks te zien. Maar op het ‘making of’-filmpje, zijn haar borsten te zien. Het was niet de bedoeling dat dat filmpje publiek gemaakt werd.

Een Libanese tv-zender zond gisteren die beelden uit. Daarop vroeg de Libanese minister van Sport prompt aan het Libanese Olympisch Comité om de zaak te bekijken. Die betreurt het incident, maar roept de atlete niet terug. De feiten vonden immers niet plaats tijdens de Olympische Spelen, of in de voorbereidingen ervan.

Op haar Facebookpagina schrijft Chamoun dat ze zich wil verontschuldigen. “Ik weet dat Libanon een conservatief land is en dit is geen beeld dat onze cultuur weerspiegelt. Ik begrijp het volledig dat mensen dit willen bekritiseren.” “Nu ik op de Olympische Spelen ben, verschijnen ineens foto’s die ik nooit eerder gezien heb. Dat is triest”, zegt Chamoun, die vraagt om erover op te houden, zodat ze zich kan concentreren op haar race.

Het incident beroert de gemoederen op de sociale media. Op Twitter krijgt Chamoun steun van duizenden mensen uit Libanon en de rest van de wereld. “Onze regering doet niks tegen corruptie en terrorisme, maar met een stel blote borsten gaat ze zich wel bezighouden”, is de teneur.

Chamouns supporters tweeten met de hashtags #boobsnotbombs en #stripforjackie. Er zijn zelfs twitteraars die ook naaktfoto’s posten, uit sympathie.