Goed nieuws voor Swings op 1.500 meter

De Nederlandse schaatser Sven Kramer past voor de 1.500 meter van zaterdag op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Dat verklaarde de kersverse olympisch kampioen op de 5.000 meter woensdagmorgen op Twitter.

Kramer twijfelde al enkele dagen over zijn deelname aan de 1.500m, maar hakte woensdag de knoop door. "Het was een heel moeilijke beslissing", aldus Kramer. "Maar ik heb besloten om niet deel te nemen aan de 1.500m, om zo gefocust te blijven op mijn 10.000m en de ploegenachtervolging", tweette de Nederlander.

Het afhaken van Kramer is geen slecht nieuws voor Bart Swings. Die mikt in Sotsji immers voluit op de 1.500 meter, in principe zijn beste afstand. Zaterdag toonde Swings al zijn topvorm door vierde te worden op de 5 km. "Ik heb ook gehoord dat hij twijfelt aan zijn deelname aan de 1.500m, maar in zijn plaats zou Jan Blokhuijsen rijden", had de Leuvenaar maandag al laten optekenen. "Zo veel verschil maakt dat nu ook weer niet. Er is heel veel concurrentie op die afstand".

Jan Blokhuijsen neemt de plek van Kramer op de 1.500m over. De winnaar van het zilver op de 5 kilometer was eerste reserve op die afstand. Blokhuijsen zou oorspronkelijk even naar huis gaan om zich in Heerenveen voor te bereiden op de ploegachtervolging. Hij besloot echter daar van af te zien.