"Red het Belgische clubvoetbal"

Voor het Belgische clubvoetbal is het vijf over twaalf. Daarom dringen structurele maatregelen zich op en is er dringend actie nodig. Dat is de boodschap van een open brief met de kop "Red het Belgisch voetbal" ondertekend door 45 prominenten van binnen en buiten de voetbalwereld.

De ondertekenaars, onder wie politici als Jean-Luc Dehaene, Yves Leterme en Alain Courtois en tal van ex-Rode Duivels en sportjournalisten, roepen op de "positieve flow" die bestaat rond de Rode Duivels ten volle te benutten om alle geledingen van het Belgisch voetbal beter te maken. Want ondanks de recente successen van de nationale ploeg "zijn zowat alle waarnemers het er over eens dat onze competitie zelden zo zwak was en de kloof met de Europese subtop steeds groter wordt".

In de open brief worden tal van voorstellen gelanceerd. Zo vragen de ondertekenaars onder meer dat overheidssteun alleen nog wordt toegekend aan clubs die aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten beheerders een 'fit and proper'-test doorstaan en moet minstens acht procent van het budget worden besteed aan jeugdopleiding (niet aan contracten voor jeugdspelers) en 0,7 procent aan sociale taken.

Daarnaast roepen de ondertekenaars op de regels voor financiële fair play van Uefa ook nationaal door te voeren. "Suikerooms kunnen dan geen geld meer in een club stoppen en hoeven het er dus ook weer niet uit te halen. De supporters moeten, als belangrijkste stakeholders, veel nauwer bij het beleid worden betrokken."

Een ander voorstel is de invoering van een opleidingsvergoeding bij transfers van jeugdspelers. "Een decretale hervorming dringt zich op, want het gaat over de fundamenten van een gezonde voetbalpiramide."

Verder wordt de overheid opgeroepen de voetbalwereld maximaal te steunen bij de vernieuwing van de infrastructuur. "Moderne stadions zijn niet alleen financieel levensbelangrijk voor de clubs, maar ook essentieel voor het comfort en de veiligheid van de bezoekers.”

De ondertekenaars vragen de invoering van een overkoepelende task force Voetbal waarbij "leidende politici met een hart voor voetbal" regelmatig de koppen zouden bijeen steken.

Tot slot menen de ondertekenaars dat ook de voetbalwereld zelf in actie moet komen. "De structuren, reglementen en tuchtprocedures moeten verder geprofessionaliseerd worden en er moet, vooral om preventieve redenen, meer gebruik worden gemaakt van tv-beelden", klinkt het.

"Nu ook bondsvoorzitter François De Keersmaecker zich heeft uitgesproken voor een scheiding tussen prof- en amateurvoetbal mag ook daar niet langer gedraald worden. Een hervorming van het amateurvoetbal moet voor een nieuwe dynamiek in de lagere reeksen zorgen en een onafhankelijke sectie betaald voetbal moet een competitieformule bedenken die de problemen van tweede klasse oplost en onze topclubs op scherp zet in de periode dat er ook Europees moet gevoetbald worden", besluit de open brief.