Hartkwaal dwingt Kaisen tot stoppen

Olivier Kaisen moet op 30-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière zetten. Dat maakte zijn team Lotto Belisol maandag bekend. Kaisen, de langst dienende renner in Lotto-loondienst, kampt met hartproblemen en moet noodgewongen stoppen.

Verplichte screening

Kaisen, die in 2005 profrenner werd bij RAGT Semences, ontpopte zich in meer dan acht jaar lang tot een sterk gewaardeerd helper voor de verschillende kopmannen van de Belgische wielerformatie. In 2007 schreef hij de GP Gerrie Knetemann op zijn palmares en twee jaar later was hij de beste in de vijfde etappe van de Ronde van Turkije.  "Jaarlijks moeten de renners voor de UCI een verplicht cardiologisch onderzoek ondergaan", verduidelijkt ploegarts Jan Mathieu in een communiqué. "In een zwaar belastende sport als het wielrennen is dat geen overbodige luxe. In dat kader werken wij samen met het team van cardioloog Sophie Demanez en het CHC-ziekenhuis in Luik. Bij de test van Olivier half november hadden wij een afwijking van het hartritme vastgesteld. Verder onderzoek door hartspecialisten dokter Demanez en professor Heidbuchel maakte duidelijk dat dit geen belemmering was voor topsport", klinkt het.

Opgave Down Under

Eind januari moest Kaisen nog opgeven in de vierde etappe van de Tour Down Under. Toen bleek al dat hij zich al een tijdje niet lekker voelde. "Toen Olivier in de Tour Down Under opnieuw hinder kreeg - van een andere aard dan voorheen vastgesteld - is ook dat probleem verder onderzocht en geanalyseerd. De resultaten en conclusies lieten er geen twijfel over bestaan: verder koersen is geen optie", was de harde conclusie.