Hollandse hooligans op bekermatch

De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar de hooligans die de bekerwedstrijd in Oostende vergalden. Onder hen zaten ook Nederlandse relschoppers met een stadionverbod in hun eigen land die speciaal naar Oostende waren afgezakt om te vechten. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Nadat scheidsrechter Verbist in de elfde minuut van de eerste verlenging een goal van Oostende-speler Frédéric Brillant afkeurde voor een duwfout op Lokeren-doelman Copa, brak de hel los. De ref moest de wedstrijd stil te leggen omdat supporters van Oostende met bier bleven gooien. Fans van Lokeren wilden zich dan weer revancheren op het thuispubliek en probeerden door een hek te breken. Pas na tussenkomst van de ordediensten kon de match hervat worden.

Jo Vanhecke van de Voetbalcel wacht nog op het rapport van de politie. "Maar ik heb de beelden op tv gezien en vastgesteld hoe de fans van Oostende met bier gooiden en hoe de aanhang van Lokeren daarop reageerde", zegt Vanhecke. Op sociale media wezen supporters van beide clubs woensdagavond met beschuldigende vinger naar de achterban van het Nederlandse NAC Breda. "Het klopt dat een 40-tal Nederlandse supporters de wedstrijd samen met ons volgde. De fans van Lokeren hebben al jaren een goede verstandhouding met die van NAC", zegt Mary Dieleman, voorzitter van de Lokerse supportersfederatie.

De Voetbalcel bevestigt dat onder de NAC-supporters relschoppers zaten die in Nederland een stadionverbod hebben. Zij kwamen allicht niet naar Oostende afgezakt om van het voetbal te genieten. Hun gegevens worden overgemaakt aan de Nederlandse autoriteiten.