Fakkelloop naar Sotsji is ongezien

Vandaag komt de Olympische vlam aan in Sotsji, waar vrijdag de Winterspelen officieel geopend worden. Nog tot dan zullen fakkeldragers met de vlam door de straten van de Zuid-Russische stad trekken.

De vlam legde in 123 dagen een afstand af van meer dan 65.000 kilometer en kwam in alle 83 regio’s van Rusland. 14.000 mensen hadden de eer om met de fakkel te lopen.

De hoogtepunten

Poetin beloofde dat als Rusland de Olympische Spelen mocht organiseren, ze van wereldklasse zouden zijn. Als het gaat over de tocht die de Olympische vlam heeft afgelegd, dan is zijn missie alvast geslaagd.

Zo werd de fakkel meegenomen in de ruimte. Twee kosmonauten maakten er op 9 november zelfs een ruimtewandeling mee, het is de eerste keer ooit dat dat gebeurde.

Eind oktober was de Olympische vlam nog op de Noordpool, ook dat was een primeur.

De fakkel werd ook meegenomen tot op de bodem van het Baikalmeer, het diepste meer op aarde. Om de stunt tot een goed einde te brengen, hadden duikers twee maanden geoefend.

Begin november snowboardde een atleet met de vlam van de helling van een vulkaan. Dat leverde deze spectaculaire beelden op:

En op 1 februari werden nog beelden verspreid van atleten die de Elbroes opliepen, met zijn 5.642 meter de hoogste Russische berg, met de Olympische vlam.

Ook Belg mocht met de vlam lopen

Onder de 14.000 fakkellopers was er ook een Belg: de prins Hadrien de Croÿ-Roeulx. Op 17 januari trok hij met de vlam door de straten van Belgorod. “Het is een heel unieke ervaring, want niet iedereen heeft de kans om de fakkel te dragen”, reageerde hij na afloop.

De dieptepunten

Maar het verhaal van de Olympische vlam is dit keer niet enkel een goednieuwsshow. Een reeks incidenten – gaande van gewoon pijnlijk tot ronduit dramatisch – wierpen een schaduw over de fakkelloop.

Op de 65.000 kilometer lange toch is de Olympische vlam tientallen keren uitgegaan. Ook toen een atleet begin oktober met de fakkel door het Kremlin liep, doofde het vuur. Ongetwijfeld een zeer pijnlijk dat het net op dat moment gebeurde.

Dat met de Olympische vlam rondlopen niet zonder risico is, bleek ook toen de jas van een fakkelloper in brand vloog.

Maar het meest dramatische moment was ongetwijfeld toen een 73-jarige fakkeldrager in december een hartaanval kreeg, vlak nadat hij de vlam had doorgegeven. De man – een voormalige directeur van een sportschool en een worstelcoach – werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar alle hulp kwam te laat.