Meest controversiële Winterspelen ooit

De Spelen in Sotsji zijn zonder twijfel de meest controversiële Winterspelen uit de geschiedenis. Er is veel heisa over de gigantische kosten die aan de Spelen zijn uitgegeven (51 miljard), de opvallende keuze voor een stad als Sotsji (het sneeuwt er bijna nooit), maar ook de Russische politiek heeft in de aanloop van de Spelen bakken kritiek gekregen.

Geweld tegen holebi’s

In juni vorig jaar stemden Russische parlementsleden een wet goed die homopropaganda verbiedt. Elke uiting van homoseksualiteit in het openbaar wordt daarvoor verboden. Officieel heet het dat de wet nodig is om kinderen te beschermen tegen een ‘niet-traditionele geaardheid’.

Homofobe Russen zien in de wet een goedkeuring om holebi’s in het land hard aan te pakken. Er zijn verschillende groeperingen actief die homo’s aftuigen, vernederen en mishandelen. De beelden worden daarna op internet gezet. In een aantal gevallen pleegde het slachtoffer na de aanval zelfmoord. Anderen vluchtten naar het buitenland.

Om aandacht te vragen voor de problemen van de holebi’s werden in Rusland en de rest van de wereld verschillende acties gehouden. Een van de opvallendste zijn kiss-ins.

 

De Olympische Spelen staan erom bekend open te staan voor alle atleten, zonder enig onderscheid te maken naar afkomst of persoonlijke overtuiging. De homowet in Rusland staat daarmee in schril contrast. Toch heeft president Poetin gezegd dat iedereen welkom is, zolang er maar geen sprake is van propaganda voor homoseksualiteit.

 

Terreurdreiging

Er is ook veel bezorgdheid over de terreurdreiging in Sotsji. Extremisten uit de Kaukasus, de Russische regio waar Sotsji ligt, hebben al verschillende keren met terreuraanslagen op de Olympische Spelen gedreigd.

In december waren er al twee aanslagen in Volgograd, een stad op 700 kilometer van Sotsji, waarbij meer dan 30 doden vielen. Volgens de terreurorganisatie die achter die aanslagen zat, was dit een voorbode voor wat Sotsji te wachten staat.

 

Volgens specialisten bestaat ook het risico dat terroristen een grote aanslag plegen in een stad als Moskou, zeker omdat Sotsji op dit moment zeer streng beveiligd wordt. Met een aanslag in Moskou zou de aandacht voor de Olympische Spelen grotendeels verdwijnen en de aandacht van de wereldpers verschuiven naar het conflict in de Kaukasus.