Zdenek Stybar neemt Sven Nys te grazen

De Tsjech Zdenek Stybar is de nieuwe wereldkampioen veldrijden. In een bloedstollende rit in Hoogerheide kon hij torenhoog favoriet Sven Nys achter zich houden. Kevin Pauwels werd derde.

Door een valpartij in de eerste ronde van de Tsjech Martin Bina werd het peloton meteen door elkaar geschud. Zijn landgenoot, Zdenek Stybar, profiteerde van de situatie en trok door. Sven Nys en de fransman Francis Mourey volgden makkelijk. Na twee ronden kregen we een kopgroep van vier, nadat ook de Nederlandse kopman Lars Van der Haar vooraan kwam aansluiten. De rest volgde dan al op tien seconden.

Steekspel tussen Nys en Stybar

Stybar wou de wedstrijd snel beslissen en probeerde nog voor half koers weg te rijden, maar Nys dichtte het gat zonder al te veel moeite. Mourey had wel moeite om aan te klampen en verdween in de achtergrond. Wanneer Nys een versnelling plaatste moest ook Van der Haar er af. De Nederlander stapelde de foutjes en uitschuivers op. Vier ronden voor het einde reden Nys en Sybar alleen op kop. In de achtergrond kwam Kevin Pauwels opzetten in de strijd om de bronzen medaille met Van der Haar.

Vooraan gunden de twee sterksten elkaar geen meter. Wanneer Stybar twintig minuten voor het einde even de dranghekken raakte en uit zijn tempo viel kon Nys niet profiteren. Elke versnelling van Nys pareert Stybar probleemloos. Ook de strijd om de derde plaats is ongemeen spannend. Twee ronden voor het einde zijn Pauwels en Van der Haar plots weggevallen en reed Klaas Vantornhout richting brons.

Stybar valt

In een linke bocht waar de hele wedstrijd al renners onderuit gingen smakte een kwartier voor tijd ook Stybar tegen de grond. Nys probeerde weg te rijden, maar de Tsjech zat meteen weer in het zadel en dichtte het kloofje met Nys zonder problemen.

Nys valt

Net voor het ingaan van de laatste ronde is Nys aan de beurt. In een modderige u-turn verloor hij het evenwicht. Stybar zag dat en versnelde. Maar Nys reed op zijn beurt de kloof weer dicht. Een ongezien spannend wereldkampioenschap leek uit te draaien op een sprint met twee. Tot Nys in de allerlaatste hectometers een fataal foutje maakte. Stybar reed vol door en bij Nys leek de veer gebroken.

Zdenek Stybar wint zo zijn derde wereldtitel uit zijn carrière. Sven Nys pakt zilver. Kevin Pauwels kon Vantornhout nog bijhalen en wordt derde.