Sotsji: de stad waar het nooit sneeuwt

“Poetin zocht en zocht. En toen vond hij het: de enige plaats in Rusland zonder sneeuw, om er de Winterspelen te organiseren.” Deze en gelijkaardige uitspraken zijn door vele – vaak Russische – critici gedaan over de gaststad van deze Winterspelen.

Palmbomen

Sotjsi is inderdaad geen evidente plaats om Olympische Winterspelen te organiseren. Sotsji ligt aan de Zwarte Zee, staat bekend als kuuroord met palmbomen en voor zijn aangename temperaturen, zeker naar Russische normen. In de winter zijn temperaturen van tien graden en meer geen uitzondering.

Een groot aantal sportwedstrijden worden in stadions georganiseerd, maar voor disciplines als skiën en snowboarden zijn er wel bergen én voldoende sneeuw nodig. Daarvoor wijken de atleten uit naar Krasnaja Poljana, een bergstadje in de Kaukasus op zo’n 40 kilometer van Sotsji.

Sneeuw wordt gekoeld

Toch bleef het nog lang bang afwachten of er voldoende sneeuw zou zijn. Maar zoals het er nu naar uitziet, is er genoeg sneeuw om veilig te skiën. Maar de Russen hebben aan alles gedacht. Er is ook gezorgd voor een massa kunstsneeuw. Daarvoor staan 550 sneeuwmachines paraat. En de sneeuw van vorige winter is bijgehouden: in totaal 700.000 kubieke meter. De sneeuw werd bijna een jaar lang gekoeld bewaard in grote reservoirs. Prijskaartje: bijna 6 miljoen euro.

Bekijk hier een reportage over hoe Rusland ervoor zorgt dat er voldoende sneeuw in de bergen rond Sotsji is: