Olympische Spelen nog nooit zo duur

Nooit eerder waren Olympische Spelen zo duur als de Winterspelen van Sotsji. Aan de hele organisatie hangt een prijskaartje van 37 miljard euro. Dat is ruim vier keer meer dan president Poetin in 2007 had begroot: toen zei hij dat hij met negen miljard euro Spelen van wereldklasse kon organiseren.

Tot nu waren de Zomerspelen van Peking in 2008 de duurste Olympische Spelen. Die hadden toen 29 miljard euro gekost. De Spelen in Sotsji zijn ook duurder dan alle eerdere Winterspelen samen. Zo kostten de Olympische Spelen in Vancouver vier jaar geleden nog iets meer dan zes miljard euro.

Grote infrastructuurwerken nodig

De grootste kostenpost waren infrastructuurwerken, vooral weg- en spoorweginfrastructuur. Daaraan werd ruim zes miljard euro uitgegeven, wat drie keer meer is dan de laatste Marsmissie van de NASA. Uit berekeningen blijkt ook dat een weg zo duur was, dat hij evengoed met kaviaar kon belegd kon worden in plaats van te asfalteren.

Ook het stadion voor de openings- en slotceremonie, het ‘Fisht Olympic Stadium’ heeft een smak geld gekost: 570 miljoen euro. Het stadion een capaciteit van 40.000 toeschouwers en wordt voor de Spelen maar twee keer gebruikt zal worden, wat neerkomt op een kost van 7.000 euro per toeschouwer.

Maar net op tijd klaar

President Poetin heeft altijd van de daken geschreeuwd dat alles in Sotsji op tijd klaar zou zijn. Alles is inderdaad afgeraakt, maar het was wel maar net op het nippertje. Zo liep de constructie van de schans twee jaar vertraging op. Goedkoper werd de schans er niet op, want in plaats van de voorziene 29 miljoen euro, kostte de schans net geen 194 miljoen, bijna zeven keer meer dus.

Corruptie

Oorzaak van de grote kosten van deze Olympische Spelen? Het financieel management kon een pak beter en corruptie tierde welig. Staatsbedrijven en oligarchen die op goede voet leven met Poetin werden bijna verplicht om in de Spelen te investeren: anders dreigden ze in ongenade te vallen bij de Russische president. Maar een deel van het geld is gewoon weer teruggestroomd naar die bedrijven en oligarchen. Volgens sommige bronnen gaat het zelfs over 50 procent van het geïnvesteerde bedrag.

“Kosten liggen veel lager”

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat de Spelen in Sotsji 37 miljard euro hebben gekost. Hij houdt het op 4,5 miljard euro. Veel minder dus. Toch beweren in ieder geval het Amerikaanse Bloomberg en de Russische oppositieleider Boris Nemtsov over verschillende bronnen te beschikken waaruit moet blijken dat de Spelen wel degelijk 37 miljard hebben gekost.