Paralympiërs geëerd voor hun prestaties

Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) heeft zes atleten geëerd voor hun "uitmuntende" prestaties in 2013: zwemmer Sven Decaesstecker, bocciaspeelster Kirsten De Laender, rolstoeltennisser Joachim Gerard, rolstoelsprintster Marieke Vervoort en paratafeltennissers Marc Ledoux en Mathieu Loicq. Zij braken vorig jaar een record, of haalden een medaille op het EK of WK.

Rolstoelatlete Marieke Vervoort, op de Spelen in Londen 2012 nog goed voor goud, vertoeft momenteel op Lanzarote, waar ze revalideert van een schouderblessure.  Haar coaches, Jo Cooman en Rudi Diels, hadden goede hoop op 2014. "Marieke werkt keihard en zit voor op het revalidatieschema. We hopen dat ze er weer helemaal zal staan op het EK". In 2013 vestigde Vervoort Europese records (100, 200 en 400m T52) en een wereldrecord op de 400m T52.

Zwemmer Sven Decaesstecker haalde in 2013 brons op het WK (maar moest dat later weer afgeven na een klacht) en vestigde een nieuw Europees record op de 200m wisselslag. De Laender haalde brons op het EK boccia in het Portugese Guimaraes, rolstoeltennisser Gerard werd de eerste mannelijke Belg die zich plaatste voor een Grand Slam (US Open) en werd tweede op de Masters.

Paratafeltennissers Marc Ledoux en Mathieu Loicq werden samen Europees kampioen in teamverband. Sportdirecteur van het BPC Ellen Volckaert was tevreden over 2013. "Al kan het natuurlijk wel altijd beter, we proberen veeleisend te zijn. We mogen ook niet vergeten dat onze paralympische beweging niet stopt bij de zes atleten die we hier huldigden."