1e grandslamzege voor Wawrinka

De Zwitser Stanislas Wawrinka heeft de Australian Open gewonnen. Hij won in vier sets van de nummer één van de wereld Rafael Nadal. De setstanden waren 6-3 6-2 3-6 6-3.

Het was de eerste keer dat Wawrinka in de finale stond van een grandslamtornooi. Hij won de eerste set vlot met 6-3. In de tweede set greep Nadal naar zijn rug. Hij vroeg een medische time-out en verdween van het terrein. Dat duurde te lang naar de zin van Wawrinka, die ook niet te horen kreeg welke blessure Nadal juist had. Wawrinka ging hevig in discussie met de scheidsrechter. Toch kon hij ook de tweede set naar zich toe trekken, Nadal liep er verslagen en met tranen in de ogen bij.

Maar de blessure van Nadal zorgde ook voor een mentale oorlog in het hoofd van Wawrinka. De Zwitser maakt meer fouten en Nadal kon de pijn iets beter verbijten. Nadal won de derde set met 3-6. De vierde set ging gelijk op. Wawrinka vond opnieuw rust en kon als eerste een break forceren. Bij 5-3 mocht hij de wedstrijd uitserveren en deed dat met een love game. 

Wawrinka volgt zo de Serviër Novak Djokovic op.