Om deze prijs draait het vanavond echt

Vanavond weten we wie de beste voetballer is van onze vaderlandse competitie. De strijd lijkt te gaan tussen een vijftal spelers, met als absolute favoriet Thorgan Hazard. Maar de tijd dat we daarmee weten wie de beste voetballer is, is al lang voorbij. Meer dan ooit ligt het echte belang bij de verkiezing van de beste Belg in het buitenland.

Daar gaat het namelijk tussen de kleppers die de kwalificatie voor het WK in Brazilië afdwongen. Een heuse titanenstrijd dus, met deze protagonisten in de hoofdrol. Onderaan het artikel kunt u zelf aangeven wie u de beste Belg vond in het buitenland, via een poll.

De favorieten:

Thibaut Courtois

Misschien wel de grootste kanshebber. Eigendom van Chelsea maar al drie seizoen onder de lat bij Atlético Madrid. En met succes: mee aan kop in Spanje, uitgeroepen tot vierde beste doelman van Europa, beste doelman van Spanje, net niet in het elftal van het jaar en de Spaanse beker gewonnen. Kan de vergelijking doorstaan met mannen als Cech, Neuer en Casillas, maar houdt toch altijd de voetjes op de grond.

Eden Hazard

De meest getalenteerde onder de Rode Duivels, die dit jaar bij Chelsea ook de statistieken kan voorleggen om dat te staven. Groeit onder Mourinho uit tot een van de meest bepalende spelers in de Premier League. Had lang de naam een speelvogel te zijn, maar lijkt nu eindelijk de professionaliteit gevonden te hebben om het volledig te maken bij een absolute topclub.

Romelu Lukaku

Trapte de Rode Duivels naar Brazilië in de alles beslissende match tegen Kroatië en leek daarmee eindelijk ook bij de nationale ploeg zijn klasse te bevestigen. Maakte vorig seizoen het mooie weer bij West Bromwich Albion met zeventien doelpunten. Genoeg voor Chelsea om hem terug te halen in de zomer. Maar onder Mourinho leken zijn speelkansen te klein, een nieuwe uitleenbeurt drong zich op, dit keer naar Everton. In zijn eerste match daar trapte hij er twee binnen en gaf hij een assist. Het leverde een heuse Lukakuhype op, onder de noemer LukakyFacts.

Vincent Kompany

Dé leider van deze generatie Rode Duivels, die ook bij Manchester City de onbetwiste kapitein is. Koppelt kracht en talent aan nuchterheid en visie. Was lange tijd geblesseerd, wat zijn kansen wat hypothekeert. Niettemin staat hij in het elftal van het jaar in Engeland, en afgelopen maand knalt hij weer zoals vanouds.

De outsiders:

Dries Mertens

Maakte deze zomer de overgang van PSV Eindhoven naar Napoli. In Nederland had hij naam gemaakt bij Utrecht, maar bij PSV was hij week na week een van de absolute toppers. Vorig seizoen werd hij er de assistenkoning. De overstap naar Napoli verliep niet vlekkeloos, Mertens was vaak bankzitter. Maar de laatste weken gooit hij ook daar hoge ogen, met zijn glansprestatie tegen Sampdoria als orgelpunt.

Christian Benteke

Een beest in de aanval, maakte twee jaar geleden de overstap naar de Premier League bij Aston Villa. Vorig seizoen was hij goed voor 19 rozen, hij eindigde als vierde in de topschutterstand. Dit seizoen loopt het echter wat minder, Benteke kon nog maar vier doelpunten maken en stond bovendien maandenlang droog.

Jan Vertonghen

Sinds vorig seizoen actief in de Premier League, bij Tottenham Hotspur. Had weinig moeite om zich aan te passen aan het niveau en werd door de medespelers uit de Premier League bekroond met een plaatsje in hun elftal van het jaar. Toch moet hij te vaak opdraven als linksachter, niet zijn beste plaats. Bovendien sloot hij het jaar slecht af met een zware blessure.

Marouane Fellaini

Voor trainer David Moyes een absolute certitude bij Everton. Kracht op het middenveld en dreigend voorin, de fans droegen hem er op handen. In de zomer verkaste hij naar Manchester United, in het spoor van Moyes. Daar loopt het allemaal een pak minder. Fellaini werd hier en daar zelfs al een absolute floptransfer genoemd. 

Simon Mignolet

De enige reden dat deze man niet in doel staat bij de Rode Duivels, is Thibaut Courtois. Was vorig jaar een van de beste keepers uit de Premier League, met vijftien clean sheets. Pakte statistisch gezien ook het meeste ballen. In de zomer verkaste hij naar Liverpool, in zijn debuut pakte hij er een penalty en stopte ook nog eens de rebound. Mignolet kreeg een heldenstatus en werd uitgeroepen tot doelman van het jaar door het tijdschrift ‘Match of the Day’. De laatste weken loopt het wat minder voor Big Si, die enkele flaters beging.