Di Luca: "fietsen met motor in peloton"

In sommige fietsen in het wielerpeloton zit een klein motortje verstopt dat . Dat is een van de opmerkelijke uitspraken van de Italiaanse ex-renner Danilo Di Luca. Aan de vooravond van een groot interview op de Italiaanse televisie spreekt Di Luca honderduit over doping in het wielerpeloton. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport pakte alvast uit met enkele uitspraken van de 38-jarige 'Killer van Spoltore'.

90 procent gedopeerd

Di Luca gaf toe dat hij zelf twintig jaar lang doping gebruikte en beweert dat 90 procent van de renners uit de Giro zich eveneens dopeert. "De andere tien procent bereidt zich voor op andere koersen en is niet geïnteresseerd in de Giro. Het is onmogelijk om top tien te rijden in de Giro zonder doping te gebruiken".  

150 watt

Volgens de Italiaan zijn er ook fietsen in het peloton die voorzien zijn van een motortje. "Het is een heel klein apparaatje, verstopt in de fiets, en geeft 150 watt aan vermogen".

Lang dopingstrafblad

Di Luca werd begin december 2013 door het Italiaans Olympisch Comité levenslang geschorst. Hij testte eind april positief op EPO en had al een dopingverleden. In 2004 mocht hij niet starten in de Tour vanwege zijn betrokkenheid in de dopingzaak "Oil for Drugs". Eind 2008 werd hij vier maanden geschorst wegens contacten met een dopingarts. Tijdens de Giro 2009 werd Di Luca op het gebruik van EPO-variant CERA betrapt. Dat kostte hem vijftien maanden schorsing.  Op zijn palmares staan onder meer de Ronde van Italië 2007, Amstel Gold Race 2005, Waalse Pijl 2005 en Luik-Bastenaken-Luik 2007.