Sven Nys wint in Leuven

Een knotsgek koersverloop in Leuven, met drie renners die tot in de laatste ronde vol voor de overwinning gingen: Sven Nys, Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Uiteindelijk plaatste man in vorm Nys op het juiste moment een versnelling, Pauwels werd tweede.

Tom Meeusen maakte van meet af aan een gretige indruk op het snelle parcours in Leuven. Halfweg koers kon hij ook enkele seconden voorsprong nemen, maar Sven Nys en Kevin Pauwels lieten hem niet te ver gaan. Na een slechte doorgang van Meeusen op de zwaarste modderstrook konden de twee achtervolgers hem toch grijpen.

Drie leiders dus na een halve koers, waarin Sven Nys wederom zijn topvorm etaleerde. Kevin Pauwels bleek bij momenten moeite te hebben om het strakke tempo te volgen, maar klampte toch aan. Ondertussen was Klaas Vantornout al afgestapt, hij zat op geen enkel moment in de wedstrijd.

Een ronde later lagen de kaarten plots helemaal anders. Kevin Pauwels had zijn tweede adem gevonden en trok stevig door, nadat hij Meeusen terughaalde na een zoveelste prik. Sven Nys leek geen antwoord meer te hebben en kroop in het wiel van Meeusen. Pauwels fietste al snel een tiental seconden bijeen op het duo.

Maar bij het ingaan van de laatste ronde was de situatie alweer helemaal veranderd. Nys en Meeusen konden in de loop van de voorlaatste ronde aansluiten bij Pauwels. Die laatste probeerde nog een aantal keer te versnellen, maar het trio bleef samen. De achtervolgende groep met Walsleben, Aernouts en Van Aert zat al op dertig seconden.

Meeusen bepaalde het tempo in de laatste ronde, Nys controleerde, Pauwels wachtte af. De zwaarste modderstrook bepaalde uiteindelijk het podium: Nys trok verschroeiend hard door, Pauwels kon niet volgen, Meeusen had een lekke band. Nys gaf geen duimbreed meer toe en reed alweer solo over de finish. Pauwels werd tweede, Meeusen moest zich nog reppen om derde te worden, net voor Walsleben.