Sven Nys wint de Kasteelcross

Er lijkt geen maat te staan op Sven Nys. De kersverse Belgische kampioen heeft zaterdag in Zonnebeke de 30e editie van de Kasteelcross op zijn naam geschreven, na een lange solo.

De wereldkampioen en Belgische kampioen haalde het op het zware parcours voor Tom Meeusen, de winnaar van vorig jaar. Dieter Sweeck mocht als derde mee op het podium. Wietse Bosmans viel net naast het podium, Jens Adams maakte de top vijf vol. Niels Albert moest tevreden zijn met de negende plaats.

Onmiddellijk na de start legde Sven Nys er duchtig de pees op. Het duurde dan ook niet lang voordat de kersverse Belgische kampioen alleen voor het pak uit reed. Na twee ronden was de voorsprong van Nys reeds opgeklommen naar een halve minuut en werd als snel duidelijk dat enkel de strijd voor plaats twee voor enige spankracht zou zorgen.

Net over half koers was de voorsprong van Nys opgelopen tot één minuut. Het sein dan voor de wereldkampioen om te temporiseren en de kloof iets te laten zakken tot zowat 45 seconden. Op twee ronden van het einde volgde Tom Meeusen op de tweede plaats, achterna gezeten door Niels Albert en Wietse Bosmans. Jens Adams volgde als vijfde voor de Tsjechische kampioen Martin Bina en Diether Sweeck.

De suprematie van Sven Nys kwam ook in volle finale niet meer in gevaar en zo kon de wereldkampioen uitgebreid het zegegebaar maken na een ware demonstratie.