Oud-wereldkampioen Ballan geschorst

De Italiaanse wielrenner Alessandro Ballan (BMC) is door het Italiaans Olympisch Comité voor twee jaar geschorst. 

2 jaar schorsing

De 34-jarige Ballan wordt gestraft op basis van het artikel in de WADA-code die stelt dat een renner gesanctioneerd kan worden na “gebruik of poging tot gebruik van een verboden substantie.” Zijn schorsing gaat vandaag in en loopt tot 16 januari 2016.

Bloeddoping

Ballan wordt geschorst voor zijn aandeel in de dopingzaak van Mantova. In 2008 en 2009, toen de renner voor Lampre reed, zou Ballan zich samen met enkele andere ploegmaten schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van bloeddoping. Ballan, wiens carrière al een hele tijd in het slop zit, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem werd hij behandeld met ozontherapie om zo sneller te herstellen van het cytomegalovirus. Apotheker Guido Nigrelli en arts Fiorenzo Egeo Bonazzi kregen ook een sanctie van het CONI voor hun rol in het schandaal. Nigrelli kreeg een levenslange schorsing, Bonazzi is vier geschorst.

Wereldkampioen 

Het is nog niet duidelijk of Ballan ook titels zal verliezen. In 2007 won hij de Ronde van Vlaanderen en in 2008 werd hij wereldkampioen.