Sven Nys is Belgisch kampioen

Sven Nys heeft het Belgisch kampioenschap veldrijden gewonnen. Hij eindigde in Waregem voor Rob Peeters en een verrassende Bart Wellens. De andere topfavoriet, Niels Albert, moest opgeven. Nys versnelde in het eerste deel van de wedstrijd. De andere renners zagen hem pas terug aan de streep. Het is al de negende Belgische titel voor Nys. Hij komt in de buurt van het record van Roland Liboton, die in de jaren tachtig tien keer op rij Belgisch kampioen werd.

Er stonden veertien renners aan de start aan de Gaverbeek. Het bleef twee ronden spannend, daarna besloot Nys om de schifting door te voeren. Hij zette zich vlak voor de honderd meter lange zandstrook op kop en trok daarna een spoor van vernieling door het West-Vlaamse zand. Bij het uitrijden van de strook had hij al een voorsprong van acht seconden op de achtervolgers.

Ex-wereldkampioen Niels Albert, de andere topfavoriet, kreeg een serieuze mentale tik door de voorsprong van Nys, en begon foutjes te maken. Op drie ronden voor het einde stapte Albert uit de wedstrijd. Ook titelverdediger Klaas Vantornhout reed de cross niet uit.

Er werd nog gestreden om het zilver en brons: uiteindelijk kwam Rob Peeters als tweede over de streep, Bart Wellens werd verrassend derde. Tom Meeusen en Jim Aernouts vervolledigden de top vijf.