Leif Hoste moet 150.000 euro betalen

Ex-wielrenner Leif Hoste moet een boete van 150.000 euro betalen omdat hij afwijkende waarden in zijn bloed had. Dat heeft de Belgische Wielerbond beslist. Hoste wordt ook twee jaar geschorst. 

Eind maart raakte bekend dat Hoste een monsterboete van bijna 300.000 euro boven het hoofd hing. Dat bedrag heeft de bond nu gehalveerd. 

In 2008 en 2010 werden bij Hoste verdachte bloedwaarden vastgesteld. “Die zijn hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan verboden substanties”, klonk het bij de bond. 

Eind vorig jaar stopte de 36-jarige Hoste als profrenner wegens rugklachten. Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij doping heeft genomen. “ Er zijn fouten gebeurd in dit dossier (de verdediging van Hoste noemde 23 van de 26 bloedstalen van de ex-renner niet reglementair, nvdr) en ik word nu als dopinggebruiker bestempeld, iets wat ik pertinent ontken. Ik heb nooit positief getest, dopinggebruik is nooit bewezen. Daarom zou een naamszuivering tof zijn", zei Hoste.  

Leif Hoste kan nu tegen de uitspraak van de bond in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS, maar wacht voorlopig af. "Na nieuwjaar ga ik samen met mijn raadsman (meester Johny Maesschalk) bekijken wat we nog kunnen doen en afwegen of het nog de moeite is om verder te procederen", verklaarde Hoste. "Dat ik voor twee jaar geschorst word, is uiteraard amper van tel omdat ik gestopt ben en dus geen nieuwe licentie moet aanvragen. En dat de geëiste geldboete van 300.000 euro gehalveerd is, is geen slecht nieuws, al blijft 150.000 euro een smak geld. Die som betaal ik natuurlijk liever niet."