Triatleet Van Lierde klopt Sven Nys

Triatleet Frederik Van Lierde is voor de eerste keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. De 34-jarige Menenaar kreeg in de verkiezing 681 stemmen achter zijn naam. Hij haalde het overtuigend van de wereldkampioen veldrijden Sven Nys (341 stemmen) en schaatser Bart Swings (297 punten).

"Ik heb de smaak te pakken. Volgend jaar wil ik nog beter doen", vertelde een opgeluchte Van Lierde na de uitreiking. Tijdens de uitreiking maakte Van Lierde een gespannen indruk. "Het is dan ook een heel prestigieuze prijs. Ik was enorm zenuwachtig, want iedereen zei me dat ik ging winnen. Er was dus veel druk, helemaal zeker kan je nooit zijn." Van Lierde kreeg de prijs uit handen van zijn coach: " Uiteindelijk was het Luc die me de prijs overhandigde en dat maakte het nog wat specialer. Hij heeft dat goed verzwegen", lachte Van Lierde.

Van Lierde volgt op de erelijst Tom Boonen op, die vorig jaar voor de derde keer in zijn carrière won. Op 12 oktober won de West-Vlaming de Ironman van Hawaï en werd zo pas de tweede Belg (na zijn naamgenoot en coach Luc Van Lierde) op de erelijst van ’s wereld meest prestigieuze triatlonwedstrijd. Van Lierde won in 2013 ook voor het derde jaar op rij de Ironman van Nice. 

Begin december kreeg hij uit handen van prins Laurent de Nationale Trofee voor Sportverdienste en kreeg hij van de Vlaamse sportjournalisten (VBS) de Vlaamse Reus overhandigd. Enkele dagen later won hij ook nog het Vlaamse Sportjuweel, een prijs die de Vlaamse Gemeenschap toekent aan een Vlaamse sporter voor een opmerkelijke prestatie of uitzonderlijke loopbaan. Van Lierde werd ook uitgeroepen tot ereburger van de stad Menen.