Ruytinx krijgt strafvermindering

De Beroepscommisie van de Voetbalbond heeft de sanctie voor OHL-kapitein Bjorn Ruytinx tot één speeldag schorsing en een boete van 200 euro herleid. Dinsdag werd de 33-jarige spits door de Geschillencommissie een schorsing van vier speeldagen en een boete van 800 euro opgelegd. Oud-Heverlee Leuven, dat de vrijspraak vroeg, was tegen die straf in beroep gegaan.

OHL legt zich nu bij het verdict neer. Door de schorsing mist Ruytinx zaterdag de wedstrijd op verplaatsing bij Lokeren. Ruytinx wordt gestraft voor onbetamelijk gedrag in de wedstrijd van 8 december tegen Standard. Ruytinx gaf Mehdi Carcela na een zware overtreding nog een beenveeg en grijnsde.

De Beroepscommissie oordeelde dat zij zich enkel kon uitspreken over de minachtende houding van Ruytinx na de gele kaart. Bovendien werd ook rekening gehouden met het feit dat ‘El Toro’ op eigen initiatief besliste om de vorige speeldag aan de kant te blijven.

OHL reageerde in een persbericht positief op de uitspraak, ook al had advocaat Johnny Maesschalck de vrijspraak gevraagd. "Speler en club willen nu eindelijk een streep zetten onder de gebeurtenissen en terug focussen op het voetbal", aldus woordvoerder Chris Vandebroeck. "Bjorn heeft al herhaaldelijk zijn excuses aangeboden voor de zware fout op Carcela. Hij is ook vragende partij om zijn schouders te zetten onder een sociaal project en zal eerstdaags in overleg met de club bepalen welk project hiervoor in aanmerking komt."