Carcela krijgt 4 schorsingsdagen

De Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond heeft Mehdi Carcela vier dagen effectieve schorsing opgelegd. De schorsing gaat in vanaf donderdag 12 december. Eerder had het bondsparket zes speeldagen geëist, waarvan vier effectief. Door de zware blessure van Carcela, is de kans groot dat de straf volledig binnen zijn revalidatieperiode valt.

Carcela moet ook nog een boete van 800 euro betalen. De verdediging van Carcela, die zondagnamiddag een vuistslag uitdeelde aan OHL-speler Björn Ruytinx, vroeg nochtans de vrijspraak omwille van "onweerstaanbare drang".

Volgens Standard was de reactie van Carcela "begrijpelijk", gezien de provocaties van de OHL-spits. De uitspraak volgt dinsdagnamiddag, na beraadslaging van de Geschillencommissie. Mehdi Carcela verscheen dinsdagmiddag met de advocaat van Standard in het bondsgebouw, de geteisterde enkel stevig ingetapet.

"In een burgerlijke rechtbank zouden we 'onweerstaanbare drang' kunnen inroepen", zei de verdediging. "Gezien het feit dat Ruytinx voorafgaand aan het incident Carcela tot tweemaal toe zwaar aanpakte. Ruytinx zei bovendien twee minuten eerder al aan Mehdi dat hij nog een draagberrie zou nodig hebben. Daarenboven is er nog de kniestoot terwijl Mehdi op de grond lag, en de glimlach van Ruytinx. Dat een mens dan de controle over zichzelf verliest, lijkt ons begrijpelijk. Wij vragen dan ook de vrijspraak."

De Geschillencommissie kan Standard daar ergens in volgen en had het over drie verzachtende omstandigheden: de provocatie, de kniestoot en de grijns van Ruytinx. Aan de andere kant gelden er ook verzwarende omstandigheden: zo deelde Carcela in 2009 een kopstoot uit aan Fabregas in de Champions League. Ook in de jeugd zou hij zich al misdragen hebben.

Carcela zelf gaf vooral aan dat de gele kaart voor Ruytinx de druppel was. "Toen ik zag dat hij slechts geel kreeg, kon ik me niet meer bedwingen. Ik voelde mij absoluut niet beschermd, en bovendien dacht ik terug aan de zware blessure die ik in 2010 opliep tegen Genk. Toch wil ik Ruytinx ook vergeven voor zijn acties", zei de Marokkaanse middenvelder. "We zijn allemaal mensen, het is niet aan mij om hem te veroordelen."