Spanje en Nederland samen in poule B

Titelverdediger Spanje en vicewereldkampioen Nederland werden bij de loting voor de groepsfase van het WK aan mekaar gekoppeld. Beide landen werden, net als Chili en Australië, ondergebracht in groep B. Spanje en Oranje treffen mekaar al op de openingsspeeldag, op 13 juni. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal toonde zich gematigd tevreden met de loting. "Wat is tevreden? Je kan er toch niets aan veranderen. Qua tegenstanders is het een moeilijke loting, qua omstandigheden valt het mee", zei Van Gaal in een eerste reactie bij de NOS. "We spelen tegen wereldkampioen Spanje, tegen Australië waar we nog nooit van hebben gewonnen en Chili is ook geen verkeerd ploegje", aldus Van Gaal, die beseft dat een confrontatie met gastland Brazilië op de loer ligt als Oranje de poule overleeft. "We gaan dan steeds noordelijker, de omstandigheden worden slechter. Al met al niet de beste loting."

Naast groep B wordt ook poule D één om naar uit te kijken. Die bestaat immers uit Uruguay, de twee Europese kleppers Italië en Engeland, en Costa Rica. Ook groep G is erg aantrekkelijk, met het altijd sterke Duitsland, het Portugal van Cristiano Ronaldo, Ghana en de Verenigde Staten.

Gastland Brazilië krijgt in groep A Kroatië, Mexico en Kameroen voor de kiezen, in groep C zitten Colombia, Ivoorkust, Japan en Griekenland en groep E bestaat uit Zwitserland, Frankrijk, Ecuador en Honduras. Argentinië ten slotte botst in groep F op Nigeria, Iran en debutant Bosnië-Herzegovina.

Groep A: Brazilië, Kroatië, Mexico, Kameroen

Groep B: Spanje, Nederland, Chili, Australië

Groep C: Colombia, Griekenland, Ivoorkust, Japan

Groep D: Uruguay, Costa Rica, Engeland, Italië

Groep E: Zwitserland, Ecuador, Frankrijk, Honduras

Groep F: Argentinië, Bosnië-Herzegovina, Iran, Nigeria

Groep G: Duitsland, Portugal, Ghana, Verenigde Staten

Groep H: België, Algerije, Rusland, Zuid-Korea

 

Bekijk hier het officiële speelschema van de groepsfase van het WK. Opgelet, de tijdsaanduiding is plaatselijke tijd.