Ingewikkeld systeem voor WK-loting

Vrijdag weten de Rode Duivels eindelijk tegen welke landen ze het zullen opnemen in de poulefase van het komende WK. De FIFA heeft deze namiddag definitief vastgelegd welke landen in welke potten zitten voor de loting. Die regeling was grotendeels al gebeurd, maar er dook een probleem op met de geografische verdeling van de Europese landen. De FIFA komt daarom met Pot X op de proppen.

Normaal gezien worden de landen per regio ingedeeld in potten. Zo is er de pot 1 met de reekshoofden (waar België in zit), een pot 2 ‘Afrika’, een pot 3 ‘Azië’ en pot 4 ‘Europa’. Iedere pot krijgt normaliter acht landen, maar aangezien er dertien Europese landen zich kwalificeerden, en er maar vier Europese reekshoofden zijn, zitten er plots negen overige Europese landen in pot 4.

Daarom heeft de FIFA de volgende, nogal ingewikkelde oplossing uitgedokterd: eerst wordt een Europees land uit pot 4 getrokken, dat dan meteen in pot twee terecht komt. Om te vermijden dat er geen twee landen uit dezelfde regio in dezelfde groep terechtkomen, wordt de pot X in het leven geroepen. Daarin komen de vier Zuid-Amerikaanse reekshoofden.

Bij de loting wordt eerst het Europese land dat uit pot vier naar pot twee gaat bekendgemaakt, gevolgd door een land uit pot X. Die twee komen meteen bij elkaar in een poule, waardoor het geografische probleem van de baan is.

Wie zelf al eens een ideaal scenario voor de Belgen wil samenstellen, kan terecht op deze poll.