Girowinnaar bekent dopinggebruik

De Canadese wielrenner Ryder Hesjedal bekent dat hij meer dan tien jaar geleden doping heeft gebruikt. Dat laat hij weten in een schriftelijke mededeling. 'Wielrennen is mijn leven, en is dat al geweest zolang ik me kan herinneren. Ik heb deze sport liefgehad en geleefd, maar meer dan een decennium geleden koos ik het verkeerde pad. Ook al gebeurden die fouten meer dan 10 jaar geleden, en ook al waren ze slechts tijdelijk, dat verandert niets aan het feit dat ik ze heb begaan. Ik heb daarmee moeten leven en heb er altijd spijt van gehad.' Hesjedal won in 2012 de Ronde van Italië.

Garmin-Sharp, de ploeg van Hesjedal, steunt de Canadees. Ze pleit natuurlijk wel voor een propere wielersport , maar “respecteert de openheid van Hesjedal.” Bovendien beweert Hesjedal dat hij al lang voor hij bij Garmin tekende gestopt was met doping.

De bekentenis van Hesjedal komt er na de beschuldigingen van de Deense oud-wielrenner Michael Rasmussen. Hij gooit olie op het dopingvuur met zijn boek ‘Gul feber’ (Gele koorts), dat ligt vanaf maandag in de rekken. Daarin beweert Rasmussen dat hij Hesjedal advies heeft gegeven over het gebruik van verboden middelen, onder meer van epo.

Ronde van Frankrijk

Nog opvallend: in het boek is ook te lezen hoe de Internationale Wielerunie (UCI) in 2005 tijdens de Ronde van Frankrijk het hand boven het hoofd van Rasmussen hield. De UCI was op de hoogte van zijn verdachte bloedwaarden, maar de Deen mocht gewoon blijven rijden omdat Rabobank de grootste sponsor was. Dat jaar veroverde Rasmussen de bolletjestrui en won hij de achtste rit in de Tour. Volgens zijn autobiografie verscheen de Deen aan de start van een etappe naast latere winnaar Lance Armstrong. “Armstrong keek me plagend aan en vroeg me wat ik de dag ervoor gegeten had. Ik keek hem aan en zei: Waarschijnlijk hetzelfde als jij.”

12 jaar doping

Rasmussen bekende al in januari dat hij sinds 1998 twaalf jaar lang prestatiebevorderende middelen innam. De ploegleiding van Rabobank haalde hem in 2007 uit de Tour toen hij in het geel reed, nadat hij had gelogen over zijn whereabouts tijdens de voorbereiding.