Van Snick: "Sta recht in mijn schoenen"

Judoka Charline Van Snick probeert de puzzel samen te leggen van de 48 uur voor de dopingcontrole waaruit bleek dat ze cocaïne had ingenomen. Uit een haaronderzoek van professor Tytgat is namelijk gebleken dat ze naar alle waarschijnlijkheid niet bewust cocaïne heeft ingenomen. De inname moet dus per ongeluk gebeurd zijn. Begin deze maand kreeg de judoka te horen dat ze op het WK in Rio positief had getest op cocaïne.

"Ik begrijp nog steeds niet wat mij overkomt", zegt de Luikse judoka vandaag. "Judo is voor mij een levensproject. Ik volg een ethische code. Om dan naar doping te grijpen, staat daar helemaal haaks op. Dat zou het einde betekenen van mijn dromen, mijn werk en nog vele andere dingen."

Van Snick benadrukt dat ze tot het WK, waar ze brons won, altijd negatief had getest bij dopingcontroles. "Naar Rio ging ik als medaillekandidate. Ik wist dus dat ik gecontroleerd zou worden. Wie mij kent, weet dat ik nooit zoiets zou doen."

Als ook de tegenanalyse positief blijkt, verliest ze mogelijk haar WK-medaille. "Dat vind ik moeilijk te aanvaarden. Maar ook al gebeurt het, ik weet hoe ik ze gewonnen heb. Ik zal het resultaat altijd koesteren want ik sta recht in mijn schoenen."

De Luikse, die momenteel een voetblessure heeft, betreurt ook bepaalde berichtgeving in de media. "Sommigen stelden mijn professionalisme in vraag, net als de manier waarop ik met mijn carrière omga. Ik wens geen polemiek op te starten maar mensen zoals de bondsvoorzitter, mijn coach en mijn fysieke begeleider kunnen getuigen hoe professioneel ik ben."