LED-schermen AA Gent moeten uit

De grote led-schermen rond de Gentse Ghelamco Arena mogen voorlopig geen dynamische beelden meer getoond worden. Er zijn problemen met de wetgeving over publicitaire doeleinden en met de impact op het verkeer. Dat bevestigt de Gentse schepen Tom Balthazar (sp.a).

Vrijdag maakte Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) een antwoord van ministers Hilde Crevits en Joke Schauvliege over de kwestie bekend. Daaruit blijkt dat de intenties van de projectontwikkelaar op het vlak van het tonen van dynamische beelden en publicitaire boodschappen niet verenigbaar lijken met de afgeleverde bouwvergunning en de geldende wettelijke voorschriften.

Eerst en vooral beperkt de wetgeving voor publiciteit zich in oppervlakte. De led-schermen rond de Ghelamco Arena hebben samen een oppervlakte van 800 vierkante meter. Zo’n grote oppervlakte voor publiciteit werd nog nooit gebruikt in ons land.

Bovendien werd “in de laatste bouwvergunning, waarin wijzigingen aan het stadion, hotel, supermarkt, kantoren, enzovoort zijn vergund, de bijzondere voorwaarden het gebruik van dynamische led-verlichting voor publicitaire doeleinden uitgesloten", aldus Balthazar.

Een tweede probleem situeert zich op het vlak van verkeer. De bewegende beelden zouden een impact kunnen hebben op de verkeersveiligheid in de buurt. Zo zijn er in de nabijheid van de het stadion enkele drukke verkeersaders. "Ik hoop dat er over enkele weken een principeakkoord bereikt wordt, het vergunnningsproces zelf duurt 75 dagen", aldus nog Balthazar.