Messi voor rechter voor € 4 mln fraude

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi en zijn vader zijn in de rechtbank in Gava, in de buurt van Barcelona, ondervraagd in een zaak rond fiscale fraude waarvan ze verdacht worden. De viervoudige Wereldvoetballer van het Jaar werd er opgewacht door een meute fans.

Messi werd ruim twee uur en een half ondervraagd door het gerecht en wilde bij het verlaten van de rechtbank geen enkele verklaring afleggen. "De hoorzitting toonde aan dat er een kleine intentie om te frauderen was en een grote wil om zijn situatie ten opzichte van de fiscus te regulariseren", meldde Cristobal Martell, de advocaat van Messi. In juni startte het parket van Barcelona een gerechtelijke procedure tegen Messi en zijn vader, Jorge Horacio. Beiden worden door de Spaanse fiscus verdacht van fiscale fraude tussen 2007 en 2009, goed voor een bedrag van ruim 4 miljoen euro. Het zou vooral gaan om inkomsten uit portretrechten. De rechten zouden versluisd zijn naar fictieve bedrijven in belastingparadijzen als Belize en Uruguay, met het doel geen belastingen af te dragen in Spanje.

In augustus stortten de Argentijnen de verschuldigde som op de rekening van de Spaanse fiscus. Eerder verklaarde de vader van Messi al dat zijn zoon zich nooit met belastingzaken heeft ingelaten.