Genk wint, Standard verliest, Zulte gelijk

In de Europa League kwamen vanavond drie Belgische ploegen in actie. Standard weet weer wat verliezen is, het ging in eigen huis onderuit tegen Esbjerg. Zulte Waregem vergat te scoren tegen Wigan Athletic, het bleef 0-0. Genk verraste dan weer: het won met 0-1 van Dinamo Kiev.

Standard begon met een veredeld B-elftal aan de groepsfase van Europa League. Dat was er ook aan te merken: na een goed begin vergaten de Rouches te voetballen. Esbjerg kon echter ook niet veel klaarmaken, 0-0 was een logische ruststand. Na de rust meer van hetzelfde, tot Esbjerg na een puike combinatie op voorsprong kwam. Standard reageerde: Vainquer en Mujangi Bia kwamen in de ploeg, die laatste scoorde de gelijkmaker. Daarna verwaterde het spel weer, een gelijkspel leek in de maak. Tot Musha Bakenga, uitgeleend door Club Brugge, in de 95e minuut een voorzet van rechts binnen kon trappen. De eerste nederlaag voor Standard in veertien officiële matchen.

Zulte Waregem speelde een goede wedstrijd op het veld van Wigan, maar scoren lukte niet. Nochtans waren de beste kansen voor Zulte, al trof McArthur in de openingsfase wel de paal. Vooral na de rust trok Zulte Waregem de wedstrijd naar zich toe, met kansen voor Habibou, De fauw en Duplus. In de slotfase waren ook D’Haene en Conté er nog dicht bij, maar de bal wilde er niet in.

Genk kon als enige Belgische ploeg wel winnen. Nochtans begon Dinamo Kiev het beste aan de wedstrijd, met vooral een bedrijvige Haruna. Genk kon eens prikken met een schot van Kumordzi, maar echt gevaarlijk werden de Limburgers niet. Bovendien moest Mboyo nog in de eerste helft geblesseerd naar de kant. Na de rust bracht Kiev Mbokani in de ploeg, maar het was Genk dat kon scoren: Gorius schoot overhoeks binnen. Kiev drong nog aan, Mbokani miste vanuit een scherpe hoek. In de slotfase was er nog een mirakelsave van Köteles nodig op een schot van Jarmolenko om de overwinning veilig te stellen.