Jan Bakelants wint GP Wallonië

Jan Bakelants heeft de Grote Prijs van Wallonië gewonnen. Na 203,1 kilometer tussen Chaudfontaine en Namen haalde de 27-jarige Bakelants het in de spurt bergop op de Citadel van de Fransman Thomas Voeckler (Europcar). De derde plaats ging naar de Zwitser Mathias Frank (BMC). Knap was ook de zevende plaats van Zico Waeytens die geselecteerd is voor het WK voor beloften. Wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC) finishte op de tiende plaats. De ploeg van Bakelants, RadioShack-Leopard, kwam niet aan de start van de wedstrijd. Bakelants reed daarom mee in een in der haast geïmproviseerde Belgische selectie.

De koers barstte, in tegenstelling tot heel wat vorige edities, al een eind voor de Citadel open. Op twintig kilometer van het einde gaf Edwig Cammaerts de aanzet tot de beslissing. Jan Bakelants en Mathias Frank sloten aan en lieten Cammaerts meteen achter. Thomas Voeckler werd de derde man in de spits. Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet stopten af wat ze konden en weg waren de drie vluchters. De laatste bocht op de Citadel besliste over winst en verlies. Nadat hij een kilometer eerder gevat een aanval van Voeckler beantwoord had waardoor Frank de rol moest lossen, ging Bakelants met meer lef en durf door de laatste bocht en dat leverde hem meteen de zege op.

“Om te kunnen winnen moest ik wel improviseren. Want bij een beklimming van de Naamse Citadel moet ik niet aan winnen denken als Philippe Gilbert of Greg Van Avermaet in mijn buurt zitten", deed Bakelants zijn tactiek uit de doeken. "Ik kreeg met Mathias Frank en Thomas Voeckler twee sterke pionnen mee die bereid waren te werken om voorop te kunnen blijven. Bovendien konden Gilbert en Van Avermaet niet anders dan afstoppen met hun ploegmaat Frank mee vooraan. Ik was er vrij snel gerust in dat we voorop zouden blijven. Op de natte wegen kon het peloton immers moeilijk sneller rijden dan wij. Zelf had ik bijzonder veel vertrouwen op het natte wegdek en ik wist dat de laatste bocht beslissend zou zijn. Ik moest alleen nog mijn hoofd koel houden tot het einde. 2013 is nu wel echt het jaar van mijn doorbraak."

Gisteren raakte bekend dat Bakelants mee mag met de Belgische delegatie naar het WK wielrennen in Firenze. Vandaag liet hij zien waarom hij zijn plaats in de nationale ploeg verdient. Op zondag 29 september rijdt Bakelants in dienst van kopman Philippe Gilbert. Die hoopt in Toscane zijn wereldtitel met een jaar te verlengen.