Spelers: "Er is doping in het voetbal"

Ruim een kwart van de eersteklassevoetballers zegt dat er doping circuleert in de Jupiler Pro League. Dat blijkt uit een anonieme rondvraag van Het Nieuwsblad bij honderd spelers.

28% van de ondervraagde spelers zegt dat er doping gebruikt wordt. Vier spelers zeggen zelfs dat ze anderen verboden middelen hebben zien gebruiken. Hans Cooman, verantwoordelijke voor de Vlaamse dopingcontroles, reageert verrast op de cijfers. “Wij controleren eersteklassevoetballers regelmatig, zowel binnen als buiten competitie”, zegt hij.

Een speler die tot een paar jaar geleden in de eerste klasse speelde, vertelt in Het Nieuwsblad anoniem hoe voetballers van dokters en medische staf veel pillen toegediend krijgen, die ze te goeder trouw aannemen. “Ik heb één keer meegemaakt dat een speler bij het begin van de wedstrijd niet meer op zijn benen kon staan. Hij kreeg in de kleedkamer een ferme dosis pillen toegediend en stoof vervolgens negentig minuten lang over het veld. Gezond kan dat niet zijn”, getuigt hij.