Thomas Bach nieuwe voorzitter IOC

De Duitser Thomas Bach is de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij volgt onze landgenoot Jacques Rogge op en is de negende voorzitter van het IOC.

In een eerste reactie was Bach heel dankbaar voor zijn verkiezing. Hij beseft ook het gewicht van zijn taak: “Ik ben nederig als ik nadenk over mijn toekomstige functie.”

De Duitser gaf aan welke soort voorzitter hij wil worden. “Ik wil mijn beleid voeren volgens mijn persoonlijke motto: eenheid in diversiteit. Dat wil zeggen dat ik naar iedereen zal luisteren en jullie interesses zal respecteren. Mijn deur, oren en hart staan altijd open.”

Bach had ook persoonlijke dankwoorden voor Jacques Rogge: “Jacques, ik wil je bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Je laat een geweldige erfenis na waarop we de toekomst van het IOC kunnen bouwen.”

Thomas Bach heeft zijn verkiezing te danken aan zijn grote pluspunt: ervaring. Sinds 2006 is hij vicevoorzitter van het IOC, een functie die hij in 2004 ook al eens uitoefende. Bovendien is de man ook al zeven jaar voorzitter van de Duitse Olympische bond. En hij heeft ook een uitgebreid sportief verleden. Als schermer haalde hij goud op de Olympsche Spelen van 1976. Een jaar later werd hij wereldkampioen.

Zijn eerste taak zal erin bestaan om de Winterspelen van volgend jaar in het Russische Sotsji in goede banen te leiden. Bach zal acht jaar aan het hoofd van het IOC staan. Daar kan nog een termijn van vier jaar bijkomen, zoals ook Jacques Rogge heeft gekregen.