Wie volgt Jacques Rogge op bij IOC?

Jacques Rogge is bezig aan zijn laatste werkdag als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanavond om halfzes maakt Rogge bekend wie hem opvolgt op een congres in Buenos Aires, in Argentinië. Rogge was twaalf jaar aan de macht bij het IOC, goed voor zes Olympische spelen. Hij kreeg zijn bijnaam “Mister Clean”, dankzij zijn voortdurende strijd tegen doping. 

Belangrijkste kanshebber is Thomas Bach. De Duitser heeft als grote pluspunt zijn ervaring. Sinds 2006 is hij vicevoorzitter van het IOC, een functie die hij in 2004 ook al eens uitoefende. Bovendien is de man ook al zeven jaar voorzitter van de Duitse Olympische bond. Veruit de meest genoemde naam als opvolger van Rogge.

Daarnaast komt ook de naam van Sergei Boebka. De Oekraïner is een Olympisch zwaargewicht, door zijn sportieve carrière als polsstokspringer. De man werd Olympisch kampioen en heeft ook meerdere wereldtitels op zijn naam. Bovendien heeft hij nog steeds het wereldrecord, dat op 6,14 meter ligt. Enige nadeel: met zijn vijftig jaar wordt hij misschien als te jong gezien.

Als outsider wordt de naam van de Puerto Ricaan Richard Carrión naar voor geschoven. Carrión heeft geen sportieve ervaring, maar hij is wel het financiële brein van het IOC. Hij is de man die miljarden euro’s binnenhaalde met lucratieve tv-contracten  voor de Olympische Spelen.

Ng Ser Miang is een andere, weliswaar kleinere outsider voor de functie. De Singaporees is een bekende zakenman en al jaren actief binnen het nationale Olympische comité alsook het IOC. Zijn grootste voordeel is dat hij uit Azië afkomstig is, een  sterk opkomend continent op Olympisch vlak.

Dan circuleren nog de namen van de Zwitserse oud-roeier Denis Oswald en de Taiwanees Wu Ching-Kuo. Zij worden het minste geacht om als opvolger van Rogge uit de bus te komen.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van het IOC is live te volgen op www.vtmnieuws.be/live.