Spelen 2020: Madrid, Tokio of Istanboel?

Vanavond om tien uur weten we waar de Olympische Spelen in 2020 plaatsvinden. Drie steden hebben zich kandidaat gesteld: Tokio, Madrid en Istanboel. Aftredende Internationaal Olympisch Comité-voorzitter Jacques Rogge zal vanuit Buenos Aires bekendmaken wie de meeste stemmen heeft gekregen. Tokio was al eens gastheer van de Olympische Spelen, in 1964. Madrid en Istanboel hopen het sportevenement voor de eerste keer te mogen organiseren.

Istanboel

Volgens de Turkse premier Erdogan krijgt Istanboel de Spelen, maar het land heeft het hoogste budget (19 miljard dollar) geraamd. Bovendien is er heel wat politieke instabiliteit. Wat wel in hun voordeel speelt is dat de stad sowieso al aan een vernieuwingsplan werkt. Het land is de laatste 5 jaar het toneel van grootschalige bouwwerken, en er staat nog zoveel meer op de planning. Het is al de vijfde poging van Turkije om de Spelen naar daar te halen.

Tokio

Het Japanse Tokio is de meest stabiele kandidaat. De stad heeft erg goed openbaar vervoer en raamt het budget op 4,9 miljard dollar. Er is ook al veel goede infrastructuur en ze zeggen dat ze alles van de Olympische Spelen binnen een straal van acht kilometer kunnen voorzien. De stad staat wel al goed volgebouwd, waardoor nieuwe projecten moeilijk zijn, en dat kan in hun nadeel spelen. Ook Fukushima, waar in 2011 een kernramp gebeurde, speelt mee. Het ligt op 250 kilometer van Tokio, maar er zou toch angst zijn voor stralingsgevaar.

Madrid

Madrid is de goedkoopste kandidaat. Met 2 miljard dollar kunnen wij de Olympische Spelen hier organiseren, zeggen ze. Madrid hoeft niet veel nieuwe stadions te bouwen omdat het veel bestaande locaties moderniseert. Sommige stadions zouden dan echter slechts enkele maanden voor de Spelen af zijn, zodat het houden van testtoernooien vrijwel onmogelijk is. Wat in hun nadeel speelt is dat Madrid en Spanje in de schulden zitten. Langs de andere kant betekent dat ook dat de Olympische Spelen honderdduizenden jobs kan creëren.

Maar eerst is het Braziliaanse Rio de Janeiro aan de beurt, daar vinden de Spelen van 2016 plaats.