Ook Red Lions naar de halve finales

Ook de Red Lions, de Belgische mannenhockeyploeg, heeft zich geplaatst voor de halve finales op het EK Hockey in Boom. Ze speelden op de laatste speeldag in groep A 2-2 gelijk tegen Spanje. In de halve finales nemen ze het vrijdag op tegen Engeland.

De Lions startten koelbloedig aan hun laatste groepswedstrijd. Al na anderhalve minuut zette Luypaert de bal voor doel. Tom Boon devieerde hard achter doelman Francisco Cortes. 1-0 voor de Lions en voor Boon al het vierde doelpunt in drie wedstrijden. In de daaropvolgende 20 minuten was er vooral veel goede wil van de Spanjaarden, maar dankzij een goed georganiseerd Belgisch blok kwam het niet tot concrete kansen.

In de eerste helft vielen maar liefst zes groene kaarten. Vlak voor rust moest Thomas Briels hinkend en kermend van het veld na een stevige botsing. Volgens Coach Marc Lammers komt zijn halve finale niet in gevaar.

Na een kwartier spelen in de tweede helft kreeg Spanje zijn eerste strafcorner van de partij. Quemada aarzelde niet en knalde voorbij Vanasch: 1-1. In de 28e minuut kon kapitein Jérôme Truyens dan toch de ban breken. Een schot van de ervaren Xavier Reckinger werd alweer gered door Cortes, maar de Belgische kapitein was goed gevolgd op de rebound. Met nog acht minuten op de klok moest Spanje alles op alles zetten, en dat loonde al na één minuut. Eduard Tubau maakte gelijk met zijn derde van het toernooi.

Daardoor eindigen de Belgen met zeven punten op de eerste plaats in de groep, voor titelverdediger en olympisch kampioen Duitsland, Spanje en Tsjechië. De halve finales staan vrijdag op het programma. Daarin nemen de Red Lions het op tegen Engeland, de nummer twee uit groep B. De finale wordt zondag gespeeld.