Opmerkelijke Russische kus op WK

Een bijzonder beeld bij het uitdelen van de medailles van de 4x400 meter bij de vrouwen gisteren. Rusland behaalde goud en twee atletes kusten elkaar op het podium op de mond.

De kus is een opmerkelijke daad. De laatste weken is er veel ophef in Rusland over een wet die bepaalt dat holebi’s hun geaardheid niet in het openbaar mogen tonen, omdat hun gedrag volgens de overheid schadelijk zou zijn voor minderjarigen. Een homokoppel dat elkaar bijvoorbeeld op straat kust, kan door de wet tot een boete of zelfs een gevangenisstraf veroordeeld worden. Toen de Russische overheid meedeelde dat de wet ook voor buitenlanders geldt, werd de ophef nog groter, zeker omdat het land de komende Winterspelen organiseert.

Op een persconferentie woensdag zei de bekende Russische poolstokspringster Jelena Isinbajeva dat ze de wet tegen homopropaganda steunt. “We beschouwen onszelf namelijk als normale, gewone mensen. Mannen houden hier van vrouwen en vrouwen van mannen. We hebben nooit zulke problemen als homoseksualiteit gehad in Rusland. En we willen dat ook niet in de toekomst”, zei ze.

Van over de hele wereld werd er verbolgen gereageerd op de uitspraak van Isinbajeva. De Zweedse hoogspringster Emma Green Tregaro lakte na de uitspraak zelfs haar nagels in de regenboogkleuren, maar werd zelf teruggefloten door de Zweedse atletiekfederatie. Die vond dat de atlete geen statements moest maken en dat het de aandacht afleidt van de wedstrijd. Isinbajeva zelf zegt dat ze verkeerd begrepen is.

Of de Russische atletes die elkaar gisteren kusten gestraft zullen worden is niet duidelijk. Noch zijzelf, noch de overheid of het Russische gerecht hebben op de kus gereageerd.